Brza moda uništava našu planetu! Industrija brze mode je industrija vredna više milijardi dolara koja bi mogla da nastavi da raste tokom godina zbog svoje sposobnosti da prodaje modnu odeću po pristupačnoj ceni. Ta cena ima svoju ekološku cenu! Tržište odeće je nekada bilo sezonsko i specifično, ali sada se odeća tokom cele godine stalno menja i razvija.

Brza moda imala je značajan uticaj na životnu sredinu, što uključuje zagađenje, potrošnju vode i upotrebu štetnih hemikalija. Glavni problem brze mode je taj što se odeća proizvodi na veliko u inostranstvu koristeći jeftinu radnu snagu. To znači da kompanije mogu da povećaju svoju proizvodnju dok imaju niže cene za svoje kupce, stvarajući još veći prihod.

Međutim, ovo dolazi sa posledicama kao što je šteta po životnu sredinu usled proizvodnje. Glavni problem sa ovim je što potrošači nisu svesni šta mogu da urade i koliko jednostavno može biti da se promene.

Ako ne izvršimo promenu dovoljno brzo, videćemo nepovratne posledice za buduće generacije. U toj zagađenoj okolini živeće naša deca i unuci.

Brza moda i negativan uticaj na životnu okolinu

Industrija brze mode je uspela da procveta zbog porasta potražnje za jeftinom odećom. Iz obilja jeftine odeće, potrošači se podstiču da prate trendove i kupuju artikle po nižoj ceni. Zauzvrat, fabrike moraju da proizvode odeću brzinom koja je u stanju da ispuni potražnju potrošača. Na primer, Zara je u stanju da objavi najmanje 24 kolekcije godišnje i lansira nove proizvode dva puta nedeljno. Proizvodnjom takvih proizvoda alarmantnom brzinom, podstiče kupce da kupuju više odeće i na taj način stvara više otpada.

Glavni problem brze mode je njen proizvodni proces. Da bi išli u korak sa zahtevima potrošača, mnogi prodavci brze mode svoje proizvodne poslove sprovode u drugim zemljama, da bi imali manje troškove. Članak Njujork tajmsa otkriva da „dva najveća svetska proizvođača odeće – Kina i Bangladeš — generišu preko 100 milijardi tona gasova staklene bašte svake godine“.

Da li ćemo zažmureti?!

Brza moda ostavlja katastrofalne posledice

Uticaj brze mode na životnu sredinu raste alarmantnom brzinom već više od jedne decenije. U drugoj polovini 20. veka bilo je češće da su ljudi svoju odeću nosili duže, a zatim bi je predavali članovima porodice ili davali u dobrotvorne svrhe. Međutim, sa pojavom jeftinije odeće, industrija brze mode je cvetala alarmantnom brzinom; ova industrija sada vredi 1,7 biliona dolara i raste po stopi od 6% svake godine. Ovaj brzi rast proizvodnje doveo je do značajnog povećanja zagađenja i otpada u našoj okolini.

Stoga je na potrošačima da istraže alternative za rešavanje zanemarenog uticaja takvog konzumerizma na životnu sredinu. Da li ste ikada razmišljali o odeći koju kupujete za decu? Trenerke za decu, dečije majice, dečiji duksevi, od čega li su napravljeni?!

Kada je reč o dečijoj odeći, ona treba da bude izuzetno izdržljiva, napravljena od materijala koji su lako perivi i ne zadržavaju prljavštinu i ostatke hrane. Minimi brend izdvojio se po garderobi proverenog kvaliteta.

Osmislili smo kolekciju prepoznatljivog dizajna koja je prijatna i udobna za nošenje. „Manje je više“ je filozofija kojom se vodimo, i drago nam je kada čujemo da se naša odeća nasleđuje i da služi i sledećim generacijama. Verujemo da će vaša deca u njoj uživati!

Šta vi možete da uradite kada je brza moda u pitanju?

Brza moda ima svoje prednosti za potrošače: niže cene, veći izbor i uvek je u trendu. Ali ima i značajne nedostatke za životnu sredinu, od zagađenja vode tekstilom, preko emisije CO2 iz proizvodnih procesa i transporta odevnih predmeta širom sveta, do deponovanja otpada od odbačene odeće.

Možda vam se čini da pojedinačna promena neće imati mnogo efekta, ali ako učinite svoj deo, pomoći ćete da se postigne pozitivan rezultat za životnu sredinu.

Kupujte kvalitetnu garderobu

Prvo na umu treba da vam bude da kupujete kvalitetnu odeću za decu, kao i za sebe. Bespotrebna kupovina i nagomilavanje stvari ničemu ne doprinosi. Manje je više – i ovo zlatno pravilo može da promeni vaše potrošačke navike.

Vodite računa o materijalu odeće

Ekološki trošak jeftine odeće potiče od njihovih sirovina: sintetičkih vlakana. Sintetička vlakna se prave od derivata nafte i prirodnog gasa, što ih čini veoma zagađujućim. Na primer, poliesteru je potrebno dvostruko više energije i vode od pamuka za proizvodnju iste količine tkanine. Više energije znači više zagađenja!

Ekološko pranje odeće

Da bi dečija odeća opstala duže i da se ne bi skupila, raširila ili pocepala, potrebno je da vodite računa o pranju. Uvek sortirajte veš pre pranja i perite ga na temperaturi koja je naznačena na etiketi. Kada stavljate odeću u mašinu, preokrenite je, ispraznite i povucite rajfešlus. Treba da birate i deterdžente koje imaju eko nalepnicu, jer oni ne sadrže veštačke boje i izbeljivače.

Održiva odeća je budućnost

Održiva odeća je budućnost. Ne radi se o novom trendu. Radi se o potrebi da pozitivno utičemo na planetu, ali i na svoj kvalitet života. Danas stvaramo bolje preduslove našoj deci, to je naš zadatak. Minimi sa zadovoljstvom želi da vas obavesti da radi na održivoj liniji za bebe, i biće to kolekcija koja će napraviti malu revoluciju u svetu dečije odeće.

Ostanite sa nama! Pripremamo mnogo iznenađenja za vas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *