Organizacija je važna u svakom dobu. Odrasli su izmislili organizaciju. Deca to rade na drugačiji način. Budimo iskreni, njihov prioritet je igra i provođenje slobodnog vremena u zabavi. Neretko, oni zaboravljaju da srede svoje igračke, ali i da poređaju garderobu. To im nije glavni cilj na TO DO listi!

Ipak, to ne znači da ne treba decu da naučimo pravilnoj organizaciji od malih nogu! Danas sa vama delimo trikove i savete koji će olakšati deci organizaciju, a vama će uštedeti mnogo vremena i živaca.

Svakako savetujemo da počnete od organizacije garderobe i igračaka.

„Imam dvoje dece. Jedno od šest i drugo od devet godina. Pošto su dečaci, imala sam želju da ih odmalena naviknem da budu uredni i da sklanjaju stvari sa sobom. Nisam od onih mama koje kažu „Neka, ja ću“. Činim sve da ih osamostalim. Mislim da to nema veze sa godinama. Redovno kupujemo u Minimi shopu. Tamo nalazimo odlične dukseve za dečake i trenerke za dečake. Kada je raspoređujem, objašnjavam im kako se slaže i kako se odlaže za pranje. Stariji sin već sad sada voli da slaže odeću po bojama. Na to sam veoma ponosna.“

Dragana

Organizacija pomaže da deca budu veštija

Veštine koje danas nauče pomoći će im kod kuće, u školi, pa čak i na radnom mestu.

Organizacione veštine su veoma važne za decu. Ne samo da pomažu na duge staze, već ih uče i vrednostima kao što su disciplina i odgovornost.

Što ranije deca nauče kako da skladište svoje stvari na organizovan način, to će više vremena i fokusa imati za druge zadatke, kao što su učenje i igranje.

Svako dete je jedinstveno – na primer, možda imate dete koje voli da stavlja svoje igračke u fioku ili koje ih ostavlja raširenim po podu. Kada ih podučavate organizacionim veštinama, prenesite ideje na način koji se odnosi na njih. Zapitajte se: „Zašto moje dete to radi?“

Uz pravo ohrabrenje i pristup, deca mogu brzo da nauče da čuvaju igračke i da svoje ormane drže bez nereda. Ne zaboravite da bude zabavno! Jedan od najboljih načina da se detetu predstavi novi koncept je da se od njega napravi igra. Deca vole da se igraju. Tako pristupaju i ozbiljnim stvarima.

Organizacija i upravljanje vremenom

Organizovanje pomaže deci da efikasnije upravljaju vremenom. Organizovanje može da bude zabavno. Može da bude lako! Ono direktno utiče na vaspitanje dece!

Deci je lakše da pamte domaće zadatke, sastanke i druge zadatke ako su organizovani i shvataju značaj upravljanja vremenom.

Organizovana deca mogu na prvi pogled da kažu šta treba da se uradi i kada treba da se uradi, tako da ne gube vreme pitajući se šta je sledeće na njihovoj listi. Oni takođe imaju tendenciju da gube manje vremena tražeći predmete koji su izgubljeni ispod njihovih stvari, što im pomaže da ostanu na pravom putu sa svojim obavezama.

Deca sa jakim organizacionim veštinama često mogu da prate uputstva, a da o tome ne razmišljaju. Oni mogu planirati korake da nešto urade. Ali ako vaše dete ima slabe organizacione veštine, možda neće moći da vidi napredovanje koraka sadržanih u uputstvima ili čak neće znati odakle da počne.

Organizovanje slobodnog vremena

Neka vaša deca naprave sopstveni raspored za učenje. Takođe, i za kućne poslove i za ostale aktivnosti. Postarajte se da ga prate nedelju dana. Zatim sedite zajedno i pregledajte njihove rezultate. Obavezno pričajte o tome da li su preterali ili potcenili koliko im je vremena potrebno za zadatke. Potrebna im je svest o svojim sposobnostima procene vremena.

Prilagodite raspored prema onome što prijavljuju i isprobajte novi raspored za nedelju dana. Radite to svake nedelje dok ne naprave raspored koji funkcioniše, a zatim neka ga se pridržavaju.

Postoji nekoliko razloga zbog čega je ova vežba dobra. Ako dete stalno kasni u školu, propušta zadatke ili zaboravlja zadatke ili knjige kod kuće, neće uspeti da postigne uspeh u školi. Isto važi i za odrasle koji propuštaju rokove na poslu. Organizovanje je ključni korak za uspeh i u školi i u životu.

Drugo, podučavanje dece organiciji ih uči ličnoj odgovornosti. Kada je zadatak propušten ili kasni zbog neorganizovanosti, dete mora da preuzme odgovornost za tu akciju umesto da okrivljuje nekog drugog. Preuzimanje odgovornosti je važna lekcija. Ona se mora naučiti u detinjstvu.

Konačno, organizovanost može imati pozitivan uticaj na samopoštovanje. Takođe, i na samopouzdanje. Ako nauče kako da se bolje organizuju, oni će se osećati sigurnije u svoje sposobnosti da uspeju na svim poljima.

Organizacija je životna veština koja će pomoći vašoj deci da se snalaze u svetu. Može im pomoći da dobiju bolje ocene. Takođe, pomaže im da vode efikasniji život. U budućnosti i da smanje nivo stresa. Priznaćete, organizacija je korisna!

Minimi zna koliko roditeljstvo ume da bude komplikovano. Zato smo tu za vas, da znate da niste sami i da svi prolazimo kroz iste probleme. Pratite nas! Spremamo za vas mnogo ineteresantnih tema! Budite super mama, uz male, korisne trikove!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.