Mnogi roditelji su zabrinuti da rade nešto pogrešno ako njihova deca nisu onoliko samouverena koliko bi želeli. Postoji mnogo faktora koji utiču na to da li se dete oseća samopouzdano. Poznavanje tipa ličnosti, temperamenta i nivoa zrelosti deteta može vam pomoći da razumete šta bi moglo da doprinese njihovom nivou samopouzdanja ili sa druge strane, stidljivosti.

Pitanje je: Kako vaspitati dete da izraste u samopouzdanu osobu koja veruje u sebe?

Neke od najvažnijih karakteristika koje deca treba da razviju su samopoštovanje i samopouzdanje. Možete pomoći svom detetu da gradi samopouzdanje, svakog dana pokazujući bezuslovnu ljubav, dajući pohvale i dajući dobar primer. Takođe možete pomoći svom detetu da nauči da prihvata druge i da uzvrati zajednici.

U nastavku, delimo sa vama savete koji će biti korisni kod dece sa nižim samopouzdanjem.

Ljubav je na prvom mestu

Deca koja odrastaju u okruženju ljubavi i prihvatanja imaju veći osećaj sopstvene vrednosti, što prirodno vodi do poverenja u društvenim situacijama i pomaže im da formiraju zdrave odnose sa drugima. Vaša deca se osećaju sigurno kada znaju da su voljena bez obzira na sve. To im daje hrabrost da isprobaju nove stvari i unutrašnju snagu da se nose sa životnim izazovima jer znaju da ćete uvek biti tu za njih, bez obzira na ishod.

Ohrabrite svoje dete da isproba nove aktivnosti

 Vaše dete možda nerado isprobava nešto novo jer ne želi da se posrami pred drugima, ali smatrajte to prilikom da nauči nešto novo i stekne dodatne veštine. Postavljajte pitanja o novoj aktivnosti kako bi dete znalo da ste zainteresovani za ono što radi. Postavljanje pitanja će podstaći vaše dete da razmišlja i da i ono počne da postavlja pitanja, što podstiče osećaj radoznalosti i razumevanja.

Neka vaše dete iskusi različite mogućnosti. Upoznajte ga sa novom hranom, aktivnostima, hobijima i drugim iskustvima koja nisu deo njegove ili njene svakodnevne rutine.

„Moj sin nikada nije bio samopouzdano dete. Bio je zabrinut šta druga deca misle o njemu i često bi me pitao: „Da li sam ja u redu? Da li sam dovoljno dobar?“ Uvek sam želela da pomognem svom sinu da stekne veći osećaj samopouzdanja i samopoštovanja. Dakle, kada mi je njegova vaspitačica u vrtiću rekla da nema prijatelja u razredu, znala sam da je vreme da počnem da mu pomažem da postane društveniji i da na pravi način izrazi sebe.“

Marijana

Pohvalite trud vašeg deteta

Ohrabrite svoje dete da da sve od sebe bez prevelikog pritiska. Ne morate da hvalite svaku stvar koju radi, ali primetite čak i najjednostavnije stvari kao što su sakupljanje igračaka ili nameštanje kreveta.

Dajte detetu iskrenu pohvalu. Ako vaše dete oseća da ste primetili njegova mala dostignuća, veća je verovatnoća da će se ponositi sobom i svojim postupcima.

Pitajte ih za mišljenje

Kako će da nauče da budu sigurni u donošenje odluka ako ih ne pitate šta misle?! Zaista je važno da dete samo izabere šta će da jede, šta će da obuče za školu, sa kime će da se druži. Možda je vama lakše da odlučite umesto svog deteta, ali stručnjaci tvrde da je veoma važno da oni počnu da izražavaju svoj stav u ranom dobu, kako bi kasnije naučili da donose prave odluke. 

Ptajte dete svakodnevno da donese neku malu odluku. Može da bude to izbor između dve trenerke za dečake ili dečije majice. Ne mora biti ništa komplikovano, smao je važno da oni sami biraju.

Fokusirajte se na pozitivno

Potražite priliku da proslavite dostignuća vašeg deteta. Čak i ona mala postignuća, poput završavanja kućnih poslova ili dobijanja dobre ocene na testu, mogu biti validni. Kada vaše dete završi ove vrste zadataka, priznajte trud i priznajte dostignuće.

Budite otvoreni za uspehe i neuspehe u svom životu

Razgovarajte o trenucima kada ste bili uspešni i šta vam je bilo potrebno da biste uspeli, kao i o trenucima kada ste se borili ili niste uspeli. Neka vaše dete zna da nije samo – svako ima dobre i loše dane u školi, na poslu i u životu.

Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom 

Umesto toga, provedite vreme dajući komplimente detetu za njegove prednosti – fizičke sposobnosti, osobine ličnosti, talente i još mnogo toga. Pohvala gradi samopouzdanje jer čini da se deca osećaju prihvaćena i potvrđena onakva kakva jesu.

Bavite se teškim temama na podržavajući, iskren i otvoren način

Deca koja su iskrena u vezi sa svojim osećanjima imaju veću verovatnoću da razviju zdrave mehanizme za suočavanje sa stresom nego deca koja zatvaraju svoje emocije ili pokušavaju da ih ignorišu.

Pokažite detetu da verujete u njegov uspeh

Nikada nije prerano ili prekasno da ulivate poverenje svom detetu. Počnite tako što ćete priznati za šta su sposobni i dajte im do znanja da verujete u njih.

Recite: “Vidim koliko naporno radiš na toj slagalici” ili “Znaš šta? Mislim da možemo ovo zajedno da uradimo.” Ako dete pokaže interesovanje za nešto poput umetnosti ili matematike, podržite ga tako što ćete reći: „Znam koliko uživaš u slikanju, sjajno ti ide!“ Dajte detetu do znanja da priznajete njegove ili njene veštine, a vremenom će se izgraditi pozitivno samopoštovanje.

Budite dobar uzor

Deca se uzdaju u svoje roditelje kao u vođe, i oni dolaze kod vas po odobrenje. Kada vas dete vidi kako se ponašate samouvereno u svakodnevnom životu, želeće da oponaša vaše ponašanje. Nećete se uvek osećati samouvereno i udobno, ali nastojte da uradite pravu stvar bez obzira na to. Bez obzira na faze kada ste nervozni ili ranjivi, ne zaboravite da ste i dalje dobra majka i uspešna žena i da se to nikada neće promeniti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.