Roditelji, ne brinite. Niste sami. Roditeljstvo je težak posao. Posebno kada se uzme u obzir da nema pravih uputstava. Naravno, postoji mnogo knjiga i blogova koji daju savete, ali na kraju dana morate da odlučite šta je najbolje za vaše dete.

Roditelji bi trebalo da budu izvor podrške, smernica i ohrabrenja za svoju decu. Nažalost, to često nije slučaj.

Roditelji često postaju zaokupljeni sopstvenim strahovima i nesigurnostima. Zbog toga, mogu naneti štetu svojoj deci prenošenjem strahova. Šta god da kažete svom detetu, uverite se da dolazi iz ljubavi i razumevanja. Nikako iz straha i besa. Upravo ti strahovi dolaze iz sopstvenih problema.

Lako je napraviti greške zbog kojih ćete se kasnije kajati. Saznajte u nastavku koje su to najčešće greške koje roditelji prave!

Korišćenje hrane u vidu nagrade ili kazne

Deci koja imaju višak kilograma ne treba više hrane u vidu nagrade ili kazne. Studije pokazuju da nagrade i kazne kroz ishranu ne funkcionišu dobro. One stvaraju nezdrav odnos prema hrani u zrelom dobu. Umesto da koristite hranu da naučite svoju decu lekciji, koristite pohvale i druge podsticaje kao što su dodatno vreme za računar ili odlazak u bioskop.

Ne pružate im dovoljno vremena i pažnje

Kao roditelji, jasno je da volite svoju decu.  Želite samo ono što je najbolje za njih. Ali, ponekad ste toliko zauzeti poslom ili drugim stvarima da zaboravite da im posvetite dovoljno vremena i pažnje. To uopšte nije dobro.  Deca se lako mogu osetiti zanemarenim kada se to dogodi.

Roditelji nekad ne slušaju dovoljno svoju decu

Roditelji često žure da savetuju svoju decu. Oni ne slušaju njihove probleme u potpunosti. Roditelji daju rešenja umesto da dozvoljavaju svojoj deci da sama shvate situaiju u kojoj se nalaze. Ili, prave pretpostavke o tome šta ih muči. To može dovesti do toga da se deca osećaju kao da roditeljima nije stalo. Tada osećaju nerazumevanje. To može pogoršati problem.

Najbolje što roditelj može da uradi je da sluša i saoseća, čak i ako se ne slaže sa izborom deteta.

Roditelji često svoju decu porede sa drugima

Svi mi znamo da su poređenja loša po naše samopouzdanje, ali kao roditelji nekad to zaboravljamo. Za mentalno zdravlje deteta nije dobro da ih upoređujete sa drugima. To se odnosi na školske ocene, na sposobnosti, znanje ili izgled. Uvek je neko drugi bolji! Ako to radite, čak i nesvesno, jednog dana će vam biti žao. Jednostavno, deca imaju svoj razvojni put. Taj put mora da se poštuje.

Kažnjavanje dece zbog trivijalnih stvari

Sigurno znate roditelje koji kažnjavaju svoju decu zbog stvari kao što su crtanje po zidovima, prosipanje hrane po dečijoj odeći ili nenamerno cepanje odeće. Možda i zbog toga što provode previše vremena na svojim telefonima. Iako bi to mogle biti dosadne navike kojima se treba pozabaviti, nisu vredne kažnjavanja. Deca neće naučiti ništa pozitivno od kazne, pa kada nije potrebno, preskočite je i koristite drugu tehniku.

„Imala sam mnogo problema sa mojim sinom Nikolom. Večito smo „ratovali“ oko njegove nemarnosti. Trenira fudbal i igra u slobodno vreme. Njegove dečije majice i trenerke za dečake su stalno bile pocepane. To me je izluđivalo! Stalno sam ga krivila kako je nemaran. Čak sam pomislila da sam uništava svoju odeću. Došla sam do zaključka da vičem na svoje dete, a uopšte nije krivo. Svo vreme sam kupovala trenerke lošeg kvaliteta. Kada sam otkrila Minimi store, postalo je drugačije. Koliko god da trenira, trenerke su i dalje cele. U pitanju je moja greška, a ne njegova. Nekad smo kao roditelji, previše zauzeti, da ne možemo racionalno da protumačimo situaciju!“

Marina

Zaboravljate na značaj samopouzdanja

Hranite svoju decu pozitivnim afirmacijama! Vi ste super mama i imate sjajno dete! Ne možete svom detetu dati previše ljubavi ili previše pažnje ili previše pozitivnih komentara. Ne zaboravite da učinite vaš odnos zabavnim, tako što ćete se baviti aktivnostima u kojima oboje uživate.

Niste postavili granice

Ako vaše dete ne razume da postoje ograničenja u njegovom ponašanju, ono će odrastati verujući da se svet vrti oko njega i da ima pravo da radi šta god želi, kad god poželi. Umesto da disciplinujete svoje dete zbog lošeg ponašanja – fokusirajte se na nagrađivanje dobrog ponašanja i izbora.

Ignorisali ste emotivno stanje i mentalno zdravlje deteta

Mnogi roditelji su toliko zauzeti pokušavajući da budu prijatelj svojoj deci da zaboravljaju da je njihov posao i da im pomognu da nauče kako da se nose sa negativnim emocijama kao što su tuga i bes na zdrav način. Važno je da deca nauče kako da kontrolišu svoje emocije tako da ih ne kontrolišu, već da ih kanališu i izraze.

Roditelji mogu previše da štite svoju decu

Ovo možda ne izgleda kao važna stvar. Ipak, neki roditelji su previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj deci. Ne puštaju svoju decu da izađu i igraju se jer se plaše da će biti povređeni ili da će ih neko povrediti. Ova deca odrastaju previše zavisna od svojih roditelja i nemaju društvene veštine.

Ovo je veliki problem jer može sprečiti decu da imaju slobodu da naprave bilo kakve greške, što može usporiti njihov emocionalni rast. Deci treba prostor da prave greške, uče iz njih i postanu nezavisniji.

Niste naučili dete da se smiri

U našem brzom svetu, mnogi roditelji ne odvajaju vreme da nauče svoju decu tehnikama samoumirivanja. To su tehnike poput dubokog disanja ili brojanje unazad od 10 pre nego što reaguju na tešku situaciju. Sposobnost umirivanja je važna životna veština. Dobra je za svu decu. Najbolje je da se ova veština nauči u ranoj fazi detinjstva.

Minimi je tu da vas podrži, razume i poruči da se greške događaju svima. Veoma je važno da kao roditelji razmišljamo unapred. Pratite nas, redovno ćemo sa vama deliti korisne savete i iskustva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.