Saveti za roditelje mogu doći u pravom trenutku! Važno je da napravite balans između porodičnog i poslovnog života. Upravljanje vašim radnim rasporedom i potrebama vaše porodice je balansiranje koje može biti teško postići. Roditelji sa zahtevnim poslovima suočavaju se sa izazovom žongliranja sa više obaveza dok pokušavaju da održe zdrav i srećan porodični život.

Sledeće strategije mogu vam pomoći da stvorite pozitivan balans!

Saveti za roditelje vredni primene

Roditelji treba da odvoje vreme iz svog užurbanog rasporeda da provedu kvalitetno vreme sa svojom decom. Ovo će pomoći u smanjenju osećanja ljutnje i podsetiti roditelje zašto je sve što rade vredno truda. Kako to postići i kako odvojiti vreme koje nemamo?

Prvi korak u upravljanju poslom i porodičnim životom je pravljenje plana. Zaista vas može osloboditi stresa! Ovo je proces koji je uvek u toku, to nije jednokratni događaj. Porodice treba da sednu jednom godišnje ili kvartalno da bi postavile ciljeve, procenile uspeh svojih trenutnih strategija i razmotrile nove, tvrde stručnjaci.

U praksi, to znači da treba da planirate godišnje odmore, vikende, da se trudite da svi zajedno pravilno rasporedite slobodno vreme koje imate. Ako su deca velika, mogu u tome da učestvuju. Ako su mali, to rade mama i tata. Sačinjavanje plana može da bude zabavno i da vas motiviše da radite mnogo interesantnih stvari tokom jednog meseca. Možete da organizujete žurke za najmlađe, da idete zajedno u kupovinu, na kampovanje, mini odmor ili u luna park.

Šta god odlučite, bitno je da svoj plan sprovedete u delo. Možete da razmotrite i svakodevne stvari za koje uvek kažete da nemate vremena. To može da bude zajedničko sređivanje kuće, sadnja cveća ili kuvanje sa decom.

majka sa dvoje male dece

Budite maksimalno efikasni na poslu

Dajte svoj maksimum u osmočasovnom radnom vremenu, ali kada izađete iz kancelarije, zaboravite na posao i nemojte ga donositi kući. U svojoj glavi, razgraničite. Kada ste kod kuće, igrajte se sa decom, idite u šetnju, boravite u prirodi i radite sve one stvari koje vas ispunjavaju i daju vam elan i energiju. Ako ste u fazi da morate da nosite posao sa sobom, pričajte sa svojim poslodavcima o tome. Recite im da ste preopterećeni i da vam je stalo da u narednom periodu stvarate balans. Morate da predstavite problem na pravi način da bi on mogao da se reši.

Zlatni saveti za roditelje – Ne opterećujte se sitnicama

Mame imaju tu naviku da brinu o svemu. One brinu da li je veš dobro poređan, da li su svi sudovi na svom mestu, da li su sastanci zakazani, i već unapred znaju šta će deca da obuku sutra za školu. Briga o svemu je veoma naporna i može da vam stvori konstantni stres. Marija je sa nama podelila svoje iskustvo:

“Imam dvoje dece, a već godinama radim u jednoj velikoj kompaniji. U početku, nisam umela da pronađem balans. Bila sam na ivici pucanja, bar nekoliko puta nedeljno. To je trajalo godinama, a onda se odrazilo i na moje zdravlje.

Odlučila sam da stanem. Nisam imala izbora. Prestala sam da brinem da li sam sve mejlove poslala, jer je i sutra dan. Prestala sam da kritikujem decu zbog ostavljanja igračaka na podu. Zato, i vama savetujem da stanete. Zdravlje je na prvom mestu. Prestanite da se opterećujete sitnicama. Nije bitno da li je dečija garderoba ravno složena ni da li se slučajno polomila vaša omiljena vaza. Sve je to prolazno, i nije vredno tolikog stresa. Moj savet svim mamama je da provode više vremena sa decom i da se dobro zabavljaju u svakom trenutku. Meni je mnogo pomogla i online kupovina jer mi štedi vreme. Jedan od brendova koja vam od srca preporučujem je MINIMI brend dečije odeće, moji mališani ga obožavaju.

Smejte se, odmarajte i shvatite da vreme jako brzo prolazi! Vi ste super mama!”

Odvojite vreme za sebe

Odvajanje vremena za sebe je veoma važno. To je nešto što treba da uradite bez obzira koliko ste umorni i zauzeti. Izdvojite vreme za čas fitnesa, posle ćete biti bolje raspoloženi i srećni što ste uradili nešto za sebe. Tokom nedelje, ostavite koji sat da pogledate seriju ili pročitate knjigu. Nakon što stavite decu u krevet, napravite činiju kokica i sedite i uživajte sa svojim partnerom. Izađite iz kancelarije za vreme ručka, idite u šetnju i osetite sunce na licu. Ako vodite računa o sebi, moći ćete bolje da se brinete o onima koje volite i da se nosite sa stresom koji donosi naporan raspored.

Budite tu u važnim trenucima

Biće posebnih trenutaka u životima vaše dece koji se mogu dogoditi pre 17h  – fudbalska utakmica, školski koncert, priredba. Većina poslodavaca, menadžera, klijenata takođe imaju porodice i razumeju ove porodične situacije. Razgovarajte sa svojim šefom, objasnite svoju potrebu da budete tamo, napravite plan kako oni mogu da se izbore sa vašim odsustvom ili možete da obavite posao na drugi način ili u neko drugo vreme.

MINIMI razume potrebu balansa. Pratite nas i dalje, za najbolje praktične savete o roditeljstvu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *