Kada postanete roditelj, vaš život više neće biti isti. Suočavaćete se sa novim izvorima stresa, a drugi će se nesumnjivo intenzivirati. Ukoliko se uhvatite u koštac sa najčešćim izvorima stresa, možete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti povezanih sa stresom i anksioznošću, poboljšati svoje odnose sa decom i uspostaviti zdravije navike sa supružnikom.

Ne postoji jedan pravi način da se nosite sa stresom. Ono što funkcioniše za neke ljude, uključujući mnoge roditelje, možda neće raditi za druge. Pošto su zdravlje i dobrobit članova porodice nešto do čega je roditeljima veoma stalo, važno je istražiti nekoliko opcija i smisliti kombinaciju aktivnosti koje će pomoći u oslobađanju od stresa.

U narednim redovima, dajemo da vam savete koji će vam pomoći da se nosite sa stresom i da uživate u roditeljstvu na najbolji način.

Zdravlje roditelja je na prvom mestu

Dobra vest je da postoji mnogo stvari koje roditelji mogu učiniti da pomognu sebi i svojim najbižima da prebrode periode stresa. Stručnjaci se slažu – prvo pravilo je da vodite računa o sopstvenom zdravlju. U ulozi roditelja od vas se ne može očekivati da date sve od sebe ako vaše zdravlje pati. Bitno je da budete dobro, kako biste mogli da se fokusirate na roditeljstvo. To znači da treba redovno da odlazite na preventivne preglede, ali i da zakažete psihoterapiju, ako osećate da pucate po svim šavovima. Fizičko zdravlje je jednako važno kao i mentalno.

Stres ima način da vam se prišunja kada najmanje očekujete i pre nego što to shvatite, nastaje pakao. Ako nemate plan napada da se nosite sa tim, ti nivoi stresa mogu brzo da izmaknu kontroli i da se pretvore u bes ili frustraciju, što neće uticati samo na vas već i na vašu decu.

Pronađite vremena za sebe

Vašem mozgu koji o svemu razmišlja očajnički je potreban odmor. Zato je zatvaranje prema svetu i prilagođavanje sopstvenom telu dobra strategija za borbu protiv stresa. To se može učiniti na različite načine, kao što je duga šetnja na otvorenom ili čitanje dobre knjige. Kada uronite u aktivnost koja zahteva koncentraciju i pažnju, skrećete pažnju sa stresa svakodnevnog života i dajete sebi priliku da razmislite o situaciji iz drugačije perspektive.

Znamo da nemate vremena, ali taj jedan sat morate ukrasti od svih, za sebe.

Kako se izborite sa stresom zbog finansija?

Stres uzrokovan nedostatkom finansija ili nemogućnošću da se ostvari određeni materijalni plan, može negativno delovati na roditelja, a kasnije i na decu.

„Važno je rasporediti troškove odmah na početku meseca. Naravno, treba poplaćati račune i komunalije, zatim odvojiti za hranu, ali ne smete zanemariti deo koji je namenjen uživanju. Koliki god da je deo namenjen za uživanje, važno ga je rasporediti tokom meseca. Taj deo je rezervisan  za večere, slatkiše, luna park, dečije želje.. Dobrom organizacijom možemo postići balans i učiniti da deca ne oskudevaju ni u čemu. Za kupovinu dečije garderobe, opreme, školskog pribora, svakako preporučujem online shopove, jer štede vreme i novac.“

Katarina

Roditeljima je neophodna meditacija

Sedite ili lezite na mirnom, udobnom mestu bez ometanja. Zatvorite oči i polako, duboko udahnite, udišite kroz nos i izdahnite kroz usta. Oslobodite se svih misli o poslu, kući ili porodičnim problemima. Samo udahnite i izdahnite polako i duboko.

Meditacija vam pomaže da budete prisutni u trenutku i da imate kontrolu nad svojim mislima.

7 zlatnih pravila za roditelje za oslobađanje od stresa

1. Ustanite petnaest minuta ranije ujutru. Neizbežne jutarnje nezgode biće manje stresne. 

2. Pripremite se za jutro prethodne večeri. Postavite sto za doručak, pripremite obroke za decu, izaberite odeću koju planirate da obučete, pripremite odeću za decu. 

3. Ne oslanjajte se na svoje pamćenje – Zapišite termine, napravite TO DO listu koju ćete svakodnevno pratiti.

4. Napravite duplikate svih ključeva – Zakopajte ključ od kuće na tajnom mestu u bašti i nosite duplikat ključa od automobila u novčaniku. 

5. Održavajte stvari u dobrom stanju – Vaš automobil, uređaji, tableti, telefoni, mogu da se pokvare u najgorem trenutku, zato ih preduhitrite.

6. Počnite da koristite online aplikacije – čekanje u redu može da bude veoma zamorno.

7. Odlaganje je stresno – Šta god želite da radite sutra, uradite danas ili bolje, odmah. Trenerke za decu, dečije majice, igračke, i druge sitnice odmah rasporedite na svoje mesto. Haos može da vas dovede do nervoze i do toga da imate manje slobodnog vremena.

Fokusirajte se na pozitivnu stranu dečijeg ponašanja

Lako je uhvatiti za to kako bismo želeli da se naša deca ponašaju. Ali ako provedemo više vremena uočavajući dobro ponašanje koje vidimo, čak i na male načine, to može mnogo doprineti tome da budemo pozitivniji i na kraju efikasniji roditelji.

Kada su deca u pitanju, pohvale deluju kao magija. Reći „hvala“ za svaku sitnicu koju vaše dete učini, možete uticati na njegovo ponašanje. Ne zaboravite da pohvalite svoju decu čak i kada su frustrirana ili uznemirena. Mnogi roditelji smatraju da, uz malo ohrabrenja i obaveštenja, njihova deca ne samo da počinju da pomažu, već i postaju strpljivija.

Planiranje i racionalna očekivanja

Roditelj pod stresom je manje efikasan u pomaganju detetu da se nosi sa stresom. Kada osetite da ste preopterećeni, zaustavite se, udahnite duboko i podsetite se da to možete da prebrodite.

Ako svom detetu govorite o sopstvenim osećanjima, može mu pomoći da se oseća povezanije sa vama. U redu je priznati da je roditeljstvo ponekad teško i da su odnosi između roditelja i dece komplikovani. I dalje ste dobra majka i uspešna žena, čak i kada priznate svoje slabosti.  Roditelji mogu sprečiti veliki stres planiranjem unapred i postavljanjem razumnih očekivanja za sebe i svoju decu.

Budite svesni trenutka

Kada smo preplavljeni stresom, skloni smo da živimo u prošlosti ili budućnosti ili da budemo potpuno uronjeni u ono što nas opterećuje. Što je više moguće fokusirajte se na ono što zapravo možete da uradite upravo sada u ovom trenutku!

Ako primetite da postajete frustrirani, duboko udahnite i zapitajte se da li su vaša očekivanja realna. Šta vam ide dobro, ako ništa drugo? Ako je u kući sve mirno i svi su dobro, pokušajte da se povučete i uživate u trenutku. 

Ne dozvolite da vas stres natera da zaboravite da cenite ono što je vredno u vašem životu. Minimi ženski kolektiv vas potpuno razume, zato smo i nastali, da olakšamo mamama i tatama svakodnevnicu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *